οι πιο ασυνήθιστοι ανελκυστήρες στον κόσμο (μέρος α’).

1. Aquadom (Γερμανία):

Κυλινδρικό ενυδρείο από ακρυλικό γυαλί 25 μέτρων με ενσωματωμένο πανοραμικό ανελκυστήρα.

Βρίσκεται στο Radisson Blue Hotel στο Βερολίνο. Είναι το μεγαλύτερο ακρυλικό κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο με διάμετρο 11 μέτρα γεμισμένο με 1 εκατομμύριο λύτρα νερού που φιλοξενούν 1500 ψάρια 50 διαφορετικών ειδών!!!!

 


2. Falkirk Wheel, Σκωτία:

Είναι ένας περιστρεφόμενος ανελκυστήρας σκαφών στη Σκωτία, συνδέει το forth clyde cenal με τη διώρυγα της ένωσης.

Ο Ανελκυστήρας λειτουργεί από το 2002 και η διαφορά ύψους των 2 καναλιών στο τιμόνι είναι 24μέτρα (περίπου ισοδύναμη με το ύψος 8 ορόφων ενός κτιρίου).

 

 

3. Globen Skyview, Σουηδία :

Το Skyview είναι ένα τελεφερίκ τύπου γόνδολας, εγκατεστημένο στη νότια πλευρά της Ericcson globe (Στοκχόλμη) η Ericcson globe είναι σήμερα το μεγαλύτερο ημισφερικό κτήριο στον κόσμο.

Η Διάρκεια ανοικοδόμησής του ήταν 2,5 χρόνια! Η Μεγάλη ”λευκή μπάλλα” έχει διάμετρο 110μέτρα και εσωτερικό ύψος 85 μέτρα. Η Διαδρομή ανέλκυσης είναι 100μ και αποτελείται  από 2 σφαιρικές καμπίνες. Στο πρώτο έτος λειτουργίας του είχε 160 χιλιάδες επισκέπτες.  

4. Hammetschwand Elevator, Ελβετία :

Είναι το υψηλότερο εξωτερικό ασανσέρ της Ευρώπης και βρίσκεται στην Ελβετία. Συνδέει ένα εντυποσιακό βράχο-μονοπάτι με την  Hammetschwand (σημείο επιφυλακής στο οροπέδιο Bürgenstock).

Έχει θέα στη λίμνη της Λουκέρνης. Η Ελκυστικότητα του μέρους ενισχύθηκε σημαντικά από την εγκατάσταση του ανελκυστήρα! Οι επιβάτες διανύουν 153 μέτρα σε λιγότερο από 1′

5. Louvre Lift, Παρίσι :

Ο Υδραυλικός ανελκυστήρας στο μουσείο του Λούβρου είναι σχεδόν ο μοναδικός στον κόσμο, ολοκληρωτικά ανοιχτός, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κυλινδρικό σχήμα που βρίσκεται στο μέσω της σκάλας,πραγματικά αθόρυβης και ομαλής λειτουργίας. 

 

6. Πύλη Arch, Η.Π.Α. :

Η Πύλη Arch βρίσκεται στο St. Louis, Missouri, και είναι το υψηλότερο μνημείο στις ΗΠΑ.

Για να μεταβούμε-μετακινηθούμε στην αρχή του arch θα πρέπει οι επιβάτες να χωριστούν σε ομάδες των 5 ατόμων και να εισαχθούν στο θάλαμο αυγό! (υπάρχουν 8 συνολικά θάλαμοι αυγά που συνδέονται μεταξύ τους σα βαγόνια τρένου). Υπάρχουν 5 καθίσματα στο κάθε αυγό. Το ταξίδι προς την κορυφή του arch διαρκεί 4′ και το ταξίδι επιστροφής 3′.