Οι πιο ασυνήθιστοι ανελκυστήρες στον κόσμο (μέρος 2ο)

7) Autostadt, Γερμανία wolksvagen

Ρόμποπάρκινγκ που βρίσκεται στην έδρα της wolksvagen στο wolfsburg και είναι το πιο εξελιγμένο γκαράζ στον κόσμο.

Αποθηκεύονται αυτοκίνητα που μόλις έχουν βγει από τη γραμμή παραγωγής και τοποθετούνται στη θέση τους από αυτόματους ανελκυστήρες που τα παραλαμβάνουν από το έδαφος και τα ανεβάζουν σε ύψος έως και 70μέτρων! Σε όσους αγοραστές έχουν επιλέξει να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους από εκεί, ο ανελκυστήρας τα φέρνει μπροστά τους με το κοντέρ του οχήματος κυριολεκτικά να μένει στο 0.

8) Santa Justa lift, Πορτογαλία.

Ονομάζεται επίσης carmolift είναι ένα ασανσέρ στην ιστορική πόλη της Λισσαβόνα που βρίσκεται στο τέλος της  rua de santa justa. Ο Ανελκυστήρας έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο, η κύρια μηχανή έχει εγκατασταθεί στη βάση του Ανελκυστήρα.

Συνδέει ουσιαστικά το χαμηλότερο δρόμο της Baixa  με τον υψηλότερο της  Largo do Carmo

Το συνολικό ύψος του Ανελκυστήρα είναι 45m και είναι διακοσμημένος με σίδερο νέο γοτθικό στυλ και έχει διαφορετικό πρότυπο σχεδίασης για κάθε όροφο.

9) Lacerda lift salvador bahia, Βραζηλία

Ο πιο διάσημος ανελκυστήρας της bahia μεταφέρει περίπου 900.000 επιβάτες ανά μήνα ( περίπου 28000 επιβάτες ημερησίως με κόστος περίπου 0,02$ ανά επιβάτη). Η Διάρκεια της διαδρομής είναι 30” και διανύει 72μέτρα.

Αυτή η εντυπωσιακή κατασκευή μεταφέρει το κοινό από το ένα επίπεδο της πόλης στο επομενο με ταυτόχρονη απίστευτη θέα της ακτογραμμής-κολπίσκου. Εγκαινιάστηκε το 1873 και σχεδιάστηκε από τον επιχειρηματία

antonio francisco de lacerda

10)Eiffel Tower elevator .

Στον  πύργο (300 m) του Αϊφελ (Γαλλία) υπάρχουν δύο ανελκυστήρες Duo-lift ! Δηλαδή Duo -lift  είναι δύο καμπίνες που συνδέονται με σχοινιά ανύψωσης  και κινούνται ετεροχρονισμένα -αντίθετα με μία μηχανή χωρίς  μειωτήρα .Οταν η μία καμπίνα χωρητικότητας  40 ατόμων ανεβαίνει,  η άλλη ( που είναι πάλι χωρητικότητας 40 ατόμων) ταυτόχρονα κατεβαίνει.

Η συνολική  διαδρομή είναι 160 m.Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των 2 ανελκυστήρων Duo-lift ολοκληρώθηκαν το 2001.Περίπου 1.000.000 $ το μήνα εισπράξεις πραγματοποιούνται για αυτήν την συγκλονιστική διαδρομή ανέλκυσης ύψους 180 m που προσφέρει μοναδική θέα του Παρισιού  !Η ταχύτητα είναι 2,5 μ /το δευτερόλεπτο

 

 

11) Oriental pearl tower ,Σαγκάη

Στον ύψους 468 m πύργο τηλεπικοινωνιών (ήταν έως το 2007 το υψηλότερο κτήριο στην χώρα)και συγκεκριμένα στο παρατηρητήριο του για να ανέβει κανείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν από τους έξι διώροφους ανελκυστήρες

που είναι διάφανοι από παντού ακόμα και στο πάτωμα κι ανεβαίνουν με ταχύτητα 3 μ/το δευτερόλεπτο (10,8 km/h) με παρουσία επίσημης συνοδού.

 

12) Elevator Lioyd’s Λονδίνο Αγγλία .

12 εξωτερικοί ανελκυστήρες ανεβαίνουν στην κορυφή του διάσημου ουρανοξύστη της εταιρεία Lioyd’s.

Μπορεί οι εργαζόμενοι να βιάζονται να φτάσουν στα γραφεία τους αλλά οι επισκέπτες απολαμβάνουν υπέροχη θέα στον Τάμεση και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου από τους γυάλινους ανελκυστήρες .