Οι πιο ασυνήθιστοι ανελκυστήρες στον κόσμο (μέρος 4ο)

14) .Umeda Hankyu Building Ανελκυστήρας στην Οσάκα  (Ιαπωνία). Στην Ν. Υόρκη υπάρχουν στούντιο-διαμερίσματα μικρότερα από τον θάλαμο  του παραπάνω ανελκυστήρα αφού έχει χωρητικότητα 80 ατόμων(3,4 μέτρα Χ 2,8 μ)δηλαδή ωφέλιμο φορτίο 5 τόνων (κάθε άτομο  στην προκειμένη περίπτωση  λογίζεται 62 Κg) .

Οι μεγάλοι θάλαμοι ΄΄ διαμερίσματα ΄΄  πρέπει να εξυπηρετούν τον μεγάλο αριθμητικό όγκο εργαζομένων της Hankyu Department Store που βρίσκετε στον 14ο όροφο .

15) Asansor-Toυρκία

Είναι ένα ιστορικό κτήριο της συνοικίας Κaratas που  χτίστηκε το 1907 ως αγαθοεργία από τον τραπεζίτη Nesim levi Bayraklioglou.Ανεβαίνουν πολίτες από την στενή ακτογραμμή στον λόφο.

Το ασανσέρ του κτηρίου αναλαμβάνει το έργο να μεταφέρει ανθρώπους και αγαθά ανάμεσα στις δύο γειτονιές της συνοικίας .Το στενό δρομάκι  που οδηγεί στο κτήριο πήρε το ίδιο όνομα. Σήμερα στην κορυφή του κτηρίου λειτουργεί το περίφημο εστιατόριο Izmir.

 

16) Οregon City Municipal Elevator- H.Π.Α.

O ανελκυστήρας του Οregon City σκαρφαλώνει σε ύψος 40 μέτρα για να συνδέσει δύο γειτονιές της πόλης του  Όρεγκον .Είναι ο μοναδικός εξωτερικός δημοτικός ανελκυστήρας των ΗΠΑ και ένας από τους μόλις 4 που υπάρχουν στον κόσμο .Η χρήση του είναι δωρεάν και τον χρησιμοποιούν καθημερινά 1.300 περίπου  πολίτες την ημέρα. Είναι από τα γνωστότερα αξιοθέατα του  Όρεγκον .Η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε το 1915.

 

17)Luxor Hotel -Ανελκυστήρας Επικλινές στο Las Vegas .

Οι 4 ανελκυστήρες σ’αυτήν την πυραμίδα που είναι κατασκευασμένη στο ξενοδοχείο Luxor δεν κινούνται κάθετα (όπως συνηθίζεται…)

αλλά σε μία κλίση 39 μοιρών και συναντιούνται κοντά στην κορυφή .

 

18) Burj Al Arab Hotel elevator.Οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας .Ανεβαίνεις με ταχύτητα 25 χλμ/ώρα βλέποντας από τα διάφανα τοιχώματα όλο και μακρύτερα τον Περσικό Κόλπο μέχρι να φτάσεις στα 320 μέτρα ύψος .Η διακόσμηση τους είναι με μεταλλικές πλάκες χρυσού (Το Burj Al Arab Hotel είναι το μοναδικό 7στερο ξενοδοχείο στον κόσμο)

 

19).΄΄κλουβί ΄΄ (Birdcage)

Ανελκυστήρας στο Ναυτικό μουσείο (Victoria British Columbia Καναδάς ).Ο ανελκυστήρας κατασκευάστηκε το 1899 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Francis Rattenbury και είναι το παλιότερο ασανσέρ – ΄΄κλουβί ΄΄ στην Β. Αμερική΄. Ο λόγος κατασκευής ήταν για να εξυπηρετεί τον Αρχιδικαστή με καρδιοπάθεια Theodore Davie (του Ανώτερου Δικαστηρίου της British Columbia ).Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε πώς ο ίδιος δυστυχώς απεβίωσε χωρίς να προλάβει να το χρησιμοποιήσει .

20)Ανελκυστήρας σε Διώρυγα Strepy- Thein Boatlift (Bέλγιο Le Roelux).

Ολοκληρώθηκε το2002 και χρειάστηκε 20 χρόνια .Κινεί φορτία 8.400 τόνων… με την βοήθεια περισσότερων από 100 συρματόσχοινων ανάρτησης τα οποία ΄΄κρατάνε΄΄ τα κιβώτια μεταφοράς πλοίων σταθερά .

Η υψομετρική διαφορά των δύο καναλιών που εξυπηρετεί είναι 240 μέτρα .